Sitenizin Performansını Artıracak 6 WordPress Eklentisi

Pratik ve değişime açık olan WordPress, dilediğiniz siteyi kolaylıkla oluşturmanızı sağlar. Ücretsiz ve ücretli templateler sayesinde size sınırsız kullanım imkanı sunar. Fakat kurduğunuz site içerisinde manuel olarak yapamayacağınız ve yapmakta zorlanacağınız bazı şeyler bulunmaktadır. Bu durumlarda WordPress içerisinde yer alan eklentilere başvurmanız gerekmektedir. Bu eklentiler hem site kurulumunu kolaylaştırır hem de yapmanız gereken işlemleri kolaylıkla sonlandırmanızı sağlar. Eklentiler sayesinde veri tabanınızı kolaylıkla temizleyebilir ve şişmesini önleyebilirsiniz. SEO kurallarına uygun bir şekilde içeriklerinizi ekleyebilirsiniz ve iletişim formu oluşturabilirsiniz. İşte karşınızda rahatlıkla kullanabileceğiniz ara yüzlere sahip 6 WordPress uygulaması.

WP-Optimize

WP-Optimize eklentisi veri tabanı optimizasyonunun gerçekleştirilmesini sağladığı için son derece önemli bir uygulamadır. Blogunuza yeni yazılar ekledikçe, bu yazıları sildikçe ve kullanıcılar yorum yaptıkça veri tabanı şişmeye başlar. Bu veri tabanının rahatlaması, sorunsuz ve hızlı çalışması için de optimizasyonun gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yoksa, ileride büyük bir felaket ile karşılaşabilirsiniz. Bilgileri sakladığınız MySQL veri tabanı içerisinde iyileştirme yapmanıza fırsat tanıyarak rahat ve sorunsuz kullanım sunar.

Eklentinin işinize yarayacak en önemli özellikler;

  • UpdraftPlus eklentisi sayesinde optimizasyon yapmadan önce veri tabanını yedeğe alabilirsiniz.
  • MySQL üzerinden optimizasyon ve tablo onarımı gerçekleştirebilirsiniz.
  • Gereksiz bulduğunuz verileri tek tuşla temizlemenizi sağlar.
  • WordPress’in tuttuğu gereksiz dosyaları da temizler.
  • Optimizasyon işlemlerinizin için zamanlama kurmanıza olanak verir.

Her optimizasyon eklentisinde olduğu gibi bu eklentinin de diğer eklentileriniz ile uyum içerisinde çalışıp çalışmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir. İşlemlere başlamadan önce olasılı sorunlardan korunmak için yedekleme işlemlerinizi yapmanız gerekiyor. Düzenli olarak yedekleme işlemlerini yapmalı ve optimizasyon görevini üstlenecek tek bir eklenti kullanmanız gerekmektedir.

Wp-Fastest Cache

Wp-Fastest Cache bir önbellekleme eklentisidir. Kullanıcılarınız sitenize girdiği zaman onlara hızlı bir deneyim sunar. Tarayıcılarında bir önbellekleme oluşturarak mümkün olan dosyaların tarayıcı içinde var olmasını sağlar. Bu sayede kullanıcılar sitenizin her seferinde her ayrıntısının yüklenmesini beklemez ve kolay gezinme fırsatını yakalar.

Ücretsiz olarak ekleyebileceğiniz Wp-Fastest Cache eklentisinin tüm özelliklerini kullanmak istiyorsanız cüzi bir fiyat ödemeniz gerekmektedir.

Google’a karşı sahip olunan siteyi görünür kılmak herkesin istediği bir durum. Çünkü Google tarafından görünmeyen bir site kullanıcıların da hoşuna gitmeyeceği bir alan olduğunun göstergesi. Bunun için de sitenin SEO kriterlerine uygun olması gerekiyor. SEO kriterlerinin en önemli noktalarının başında da site açılış hızı yer alıyor. Site açılış hızı ne kadar iyiyse, kullanıcı da site içerisinde gezinirken sıkılmaz ve daha çok vakit geçirir. Kullanıcının site içerisinde vakit geçirdiği süreyi uzatarak SEO kriterlerinden bir diğerini de sağlamış olursunuz. İnternet ortamında her şeyin hızlı olması insan davranışlarını da ciddi anlamda değiştirmiştir. 4 saniye ile 5 saniye arasında sözde ne kadar önemli fark olmasa da insan algısındaki yeri farklı noktalara değinmektedir. Bu süreyi ne kadar çok kısaltırsanız kullanıcıların dikkatini de bir o kadar çekersiniz. Site hızlandırma için birçok yol vardır ve hepsi birbiri ile bağlantılıdır. Bunlardan biri de önbellekleme işlemi. Önbellekleme sayesinde site daha hızlı eklenerek sahip olduğu genel hızın önüne geçer. Birçok özelliğe sahip olan Wp-Fastest Cache eklentisinin ayarlar kısmından işlemlerinizi daha ayrıntılı yürütebilirsiniz. Mobil önbellekleme işlemini başka yollar ile gerçekleştiriyorsanız “mobil kullanıcılar için oluşturulan önbelleği devre dışı bırak” diyebilirsiniz. Sitenizi hızlandırmak için Css küçült, HTML küçült, JS birleştir işlemlerini farklı bir eklenti yolu ile yapmıyorsanız Wp-Fastest Cache bunları yapmanıza da olanak tanıyor.

YOAST

Yoast SEO, WordPress’in en popüler eklentileri arasında adını geçiriyor. SEO içinde birçok kriter bulunduğunu söylemiştik. Diğer bir kriterde yazıların kullanıcılar için okunabilir olması. Yoast SEO, Google tarafından verilen kurallar çerçevesinde yazıların nasıl yazılacağını gösterir. Size yaptığınız hataların uyarısını verir ve düzeltmeniz gereken noktalara değinir. Basit kullanımı sayesinde anlaşılır bir arayüze sahiptir. Manuel olarak SEO yazılarının takibini yapamayan kişiler için kurtarıcı nitelik taşımaktadır. Yazı ekleme panelinde yer alan yönergeleri takip ederek anahtar kelimelerin baz alınarak oluşturulacak yazıların rahat bir şekilde hazırlamanızı sağlar.

Başlıklar ve Metalar

Başlık ve meta açıklama bölümü sayesinde ana başlığınızın ve meta açıklamanızın olması gereken uzunluğunu size gösterir. Site başlığı ayracı bölümünden başlığınızın nasıl görüneceğini belirleyebilirsiniz. Başlık bölümünüzde site adınızın görünüp görünmemesine karar vereceğiniz noktaya kadar size seçim hakkı verir. Başlığınızda anahtar kelimeniz yer almıyorsa sizi uyarır ve buna yönelik bir değişim yapmanız gerektiğini belirtir. Renk tonları ile yaptığı uyarılarda yeşili tutturduğunuz sürece bir sorun olmamaktadır. Meta açıklamalarında ise size belli bir uzunluk verir. Meta açıklamalarınız her zaman net ve ziyaretçinin dikkatini çekecek şekilde oluşturulmalıdır. Gereğinden fazla uzunlukta meta açıklaması yazarsanız eğer kırmızı bir uyarı göreceksiniz. Bu uyarıyı dikkate almanız gerekmektedir. Fazla uzun olduğu zaman Google aramalarında devam eden yazı olarak görünmekte ve görünen “üç nokta” potansiyel ziyaretçilerin hoşuna gitmemektedir.

Sosyal

Sosyal alandan sitenizin sosyal ağ hesaplarını belirleyebilirsiniz. Hesaplar kısmından sitenize ait sosyal medya hesaplarınıza yazarak işe başlarsınız. Facebook, Twitter ve birçok sosyal ağın kendine ait özellikleri bulunuyor. Bu özellikler sayesinde örneğin siteniz Facebook’ta paylaşıldığı zaman öne çıkan görseli ayarlayabiliyorsunuz. Twitter tarafında ise kart bölümünü aktif ederek site linkinizi görselli bir şekilde çıkartabilirsiniz. 

XML Site Haritaları

Yoast eklentisi sayesinde başka bir eklenti kullanmadan site haritanızı oluşturabilirsiniz. Ayarlar bölümünden eklentinin XML site haritası özelliğini aktif etmeniz yeterli.

Daha birçok özelliği ile Yoast SEO uygulaması neden bu kadar popüler olduğunu gösteriyor. Site yol haritası (Breadcrumbs) belirleyebileceğiniz gibi dosya düzenleyici sayesinde toplu düzenlemeler yapabilirsiniz.

Contact Form 7

Contact Form 7 eklentisi siteniz içerisinde iletişim bölümü oluşturmanızı sağlamaktadır. Oluşan iletişim sayfası sayesinde kullanıcılar sizinle rahatlıkla iletişime geçebilir ve onlarla olması gerektiği gibi ilgilenebilirsiniz. Sadece iletişim sayfası olarak değil, basit bir HTML kodlaması ile anket alanına çevirebilirsiniz.

Kullanıcılar iletişim formunu doldurduktan sonra mail adresinize bununla ilgili bir mail gelir. Siz de gelen mesajların içeriğine göre cevap verebilir ve kullanıcılar ile iletişime geçebilirsiniz. İletişim formu sayesinde Google da kullanıcılarınız kadar sizi güvenilir bulur. Sizin daha kurumsal görünmenizi sağlar. Eklentinin sahip olduğu özellikler;

  • Profil resmi ekleyebilme
  • Link verme ve sosyal medya iconları ekleme
  • Form üzerinden mesaj atan kişiye otomatik mail ile geri dönüş yapabilme
  • 4 farklı Captcha modelleri
  • İletişim formu içerisinden departman, kategori ve konu seçme
  • Gelen mesajların admin panelinden okunabilmesi

Smush.it

Smush.it ektentisi, sitenizde yer alan resimleri optimize etmek için kullanılır. Kullanması kolay ve siteniz için oldukça yararlı bir eklentidir. Yüklediğiniz resimleri sıkıştırır ve format değişiklikleri yapar. Eklentiyi kurduktan sonra Bulk Smush.it sekmesi içerisinden “Run all my images through WP Smush.it right now” demeniz yeterli. Eklenti, sitenizdeki tüm görselleri optimize etmeye başlayacak. Sitenizde bulunan görsellerin sayısına ve boyutuna göre optimize etme süresi değişiklik gösterebilir. Görsel opimizasyonları SEO açısından da büyük önem taşımaktadır. Site yüklenme hızını yükseltir ve ziyaretçileri mutlu eder. Görüntülerde kullanılmayan JPeg sıkıştırması yapar ve görsellerde kullanılmayan renkleri kaldırır.

Easy Social Share Button

Özellikle bloggerların en ihtiyacı olan “share” butonu, daha çok kullanıcıya ulaşmak için önemlidir. İnternetten satış yapan firmaların da daha fazla müşteriye ulaşmasını sağlamaktadır. Easy Social Share Button bu konuda WordPress alt yapısına sahip siteleri rahatlatan eklentiler arasında yer almaktadır. Butonları gönderinizin üstünde ya da altında istediğiniz noktaya istediğiniz boyutlarda yerleştirebilirsiniz. Yuvarlak, büyük ve metro butonlar arasında seçim yapabilirsiniz. Eklentiyi kurduktan sonra bazı ayarları atlamadan yapmanız gerekmektedir.

  • Hangi sosyal ağlar için paylaşım butonları eklemek istediğiniz seçmeniz gerekiyor. İstediğinizi aktif edebilir istediğinizi pasif olarak bırakabilirsiniz.
  • Rss ve e-mail ekleme kısmında bilgiler otomatik geldiyse kaydedip devam edebilirsiniz. Otomatik olarak gelmediyse eğer doldurmanız gerekmektedir.
  • Paylaşma butonunuzun gönderinin ne tarafında yer almasını seçmeniz gerekiyor.
  • İkonların nasıl görünmesini istediğinizi belirleyebilirsiniz. Sitenize uygun büyüklükte ve tipte ayarlayarak estetik görünümünü düzenleyebilirsiniz. Aralarında ne kadar boşluk olacağını da ayarlayabilirsiniz.
  • İkonların yanında sayısal değerleri açarak kaç kere paylaşıldığını görebilir ve ziyaretçilerinizle bu durumu paylaşabilirsiniz.
  • Paylaşım aşamasında yeni pencere açılıp açılmayacağını ayarlayabilirsiniz. Yeni pencerede açılması kullanıcılar tarafından her zaman daha çok sevilen bir özelliktir.

WordPress uygulamaları ile siz de sitenizde sorun oluşmasını bir kenara bırakın. Sağlıklı ve ziyaretçilerin dikkatini çekecek sayfalar oluşturun. Kullanıcılar ile kolaylıkla iletişime geçebileceğiniz ve site hızınızı arttırarak sıkılmalarını engelleyebileceğiniz bir ortama olanak tanıyın.