Son dönemde Türkiye’de de oldukça popüler hâle gelen remote çalışmak hâlâ kimileri tarafından freelance çalışma tarzıyla karıştırılıyor. Feelanca çalışma tarzında kişi hiçbir şirkete bağlı olmadan kendi patronu olur ve kurallarını kendisi belirler. Evden çalışmak zorunda değildir, ofis sahibi de olabilir ve birlikte çalışacağı müşterilere kendisi karar verir.
Remote çalışmak ise bir kuruma bağlı olan çalışanların haftanın belli günleri ya da her çalışma günü şirkette fiziksel olarak bulunmadan çalışma şeklidir. Remote çalışma tarzında çalışanlar evlerinden veya gerekli teknolojik alt yapının bulunduğu herhangi bir yerden çalışırlar. Yapılan işe ve kurumların tercihlerine göre bu çalışma klasik mesai saatlerinde ya da serbest saatlerde olabilir. Eğer mesai saatlerinde çalışana ulaşılması, işletmeyle iletişim hâlinde olunması gerekiyorsa evinde de olsa kişinin mesai saatlerinde çalışması beklenecektir. Eğer iş tek başına yapılabilecek bir işse çalışma saati seçimleri remote çalışan kişiye bırakılabilir.
Remote çalışma tarzının işletmeler için olduğu kadar çalışanlar için de pek çok avantajları vardır. Bu çalışma şekli sayesinde vakitten ve paradan yana kazanç sağlanabilir, daha nezih ve sakin bir çalışma ortamına sahip olunabilir. Yine de bazı dezavantajları da olduğu unutulmamalıdır. Bu noktada mühim olan işletmelerin çalışanlarını da göz önüne alarak hangi çalışma tarzının kendine uygun olduğuna karar vermek olacaktır. Böylece her iki taraf için de rahat ve kazançlı aynı zamanda da verimli olan bir çalışma tarzı seçilebilir.
Çalışanlar için Avantajlar ve Dezavantajlar
Evden çalışmak pek çok insanın hayallerini süsleyen bir çalışma şeklidir, fakat herkes için en uygun olmayabilir. Herkesin çalışma tarzı farklıdır. Kimileri yalnız başına ve sessizlikte çok daha verimli çalışırken başkaları kalabalık içinde, aralarda iş arkadaşlarıyla sosyalleşerek ya da karşılaştığı sorunlarda çevresinden yardım isteyerek daha iyi çalışır. Remote çalışmaya karar verilirken çalışanların bu özellikleri göz önüne alınmalıdır, başlangıç olarak haftada bir ya da iki gün olarak deneme süresi verilmelidir.
Bu noktada yapılan işin doğası da önemlidir. Örneğin kreatif ve sosyal bilimlerin kullanıldığı işlerde kalabalık hâlinde beyin fırtınası yapılması oldukça faydalıdır. Bu nedenle de çalışanların evlerinin izolasyonunda yeni fikirlere imza atmaları zor olacaktır. Fakat muhasebe gibi sayısal işler sessiz ve tenha mekanlarda daha hızlı ve başarılı br şekilde yapılır.
Remote çalışacak kişinin ev ortamı da göz önüne alınması gereken unsurlardan biridir. Evde çocukları, eşi, evcil hayvanları ya da ev arkadaşları olan kimseler iş yerinde olduğundan çok daha fazla dikkat dağınıklığı yaşayabilirler. Bu arzulanan bir durum değildir, remote çalışmak herkeste aynı sonuçları vermeyecektir
Remote çalışmanın kişiye sunduğu avantajlar ise hiç de azımsanacak sayıda değildir. Özellikle de büyük şehirlerde işe gidiş dönüş için trafikte haracanan zaman ve yol parası düşünülürse ortaya büyük bir kazanç çıkacaktır. Yoğun trafikte her ne kadar araç içinde hareketsiz olarak kalınsa da bu dahi çalışanların güne düşük enerjiyle başlamasına sebep olabilir. Aynı zamanda uykularından da fedakarlık yapmalarını engelleyen bu çalışma tarzı çalışanların daha enerjik olmalarını, daha şevkli ve verimli çalışmalarını sağlayacaktır. Çalışma süresinde kendilerine uygun olan saatlerde yemek ve nefes alma molalarını verebilecek olan çalışanlar özellikle de içedönük bir kişiliğe sahiplerse iş yerinde olduğundan çok daha başarılı bir performans sergileyebilirler.
Burada önemli olan işverenlerin remote çalışacak çalışanlarını seçerken yukarıda bahsedilen ayrıntılara dikkat etmeleri ve deneme yanılma yöntemiyle hem kendileri hem de çalışanları için en ideal yöntemi bulmalarıdır. Remote çalışmak için kesin kurallar yoktur. Kurumun değerlerine, yapılan işe ve çalışanların özelliklerine göre her şey özelleştirilebilir. Kimi insanlar sabahın erken saatlerinde daha açık bir zihne sahipken kimileri daha geç saatlerde uykusunu tam olarak almışken işe hazırdır. Kimileri ise sadece gece saatleri iyi bir performans gösterebilir. Kararlar bu tip ayrıntılar üzerinde anlaşılarak verilebilir.
İşletmeler için Avantajlar ve Dezavantajlar
Remote çalışma tarzının işletmeler ve kurumlar için de pek çok farklı avantajı olacaktır. Yine işe gidiş ve dönüş yolculuğunun olmaması çalışanların daha geç saatlerde uykularını tam almış olarak ve trafikte kimi şehirler ve bölgeler için saatler alabilen zaman geçirmeden işbaşı yapabilmesini sağlayacaktır. Ayrıca yol parası verilmeyeceği için şirketler de kazançlı durumda olacaklardır.
Şirketlerin remote çalışma tarzından tam anlamıyla verim elde edebilmesi için yüksek özdisiplin sahibi çalışanlarını seçmesi gerekecektir. Bu da ilk bakışta anlaşılabilecek bir özellik değildir, ancak deneme ve yanılma yoluyla doğru cevaba ulaşabilirsiniz.
İşletmelerin kâr edeceği tek alan yol ücretleri olmayacaktır. Remote çalışanların sayısı arttıkça daha küçük bir ofis yeterli olacaktır. Ofis için verilen kiranın yanında elektrik, ısınma ve temizlik gibi giderlerde de hatırı sayılır bir düşüş yakalanacaktır.
Çalışanlarına remote çalışma şansı sunan işletmelerin kazancı sadece paradan yana olmayacaktır. Bu, çalışanlar arasında şirkete karşı sadakati arttırabileceği gibi aynı zamanda da daha sakin ve sessiz bir çalışma ortamına da sahip olunmasına yardımcı olacaktır. Mobbing ve çalışanlar arasında anlaşmazlıkların engellenmesi için sosyal becerileri daha düşük olan çalışanlara remote çalışma şansı sunulması ve kişi başına düşen kişisel alanın fazlalaştırılması herkes tarafından tercih edilen bir çalışma ortamı elde edilmesini sağlayacaktır.
Elbette bu çalışma şeklinin seçilmesi kimi işletmeler için bazı dezavantajlar da ortaya koyabilir. Örneğin kimi çalışanlar evde çalışmak için gereken özdisipline sahip olmayabilir. Bunu ancak deneyerek ve yanılarak görebilirsiniz. Aynı zamanda evde yazıcı, faks makinesi ve ofis eşyaları gibi malzemelere ihtiyaç duyulabileceği için bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Her şeyden önce ise yapılan işin doğasının remote çalışmaya uygun olup olmadığı da göz önüne alınmalıdır. Kimi işler için çalışanların tek ihtiyacı olan bir dizüstü bilgisayardır ve ellerinde bu bulunduğu sürece dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar kusursuz bir şekilde çalışabilirler. Başka işler ise ancak ofis ortamında ve diğer çalışanlarla işbirliği yapılarak halledilirler.
Bu nedenle de işletmeler remote çalışma için belli pozisyonları ya da haftanın belli günlerini tercih edebilirler. Kendilerine ve çalışanlarına en iyi uyumu sağlayacak şekilde çalışma tarzlarını özelleştirebilirler.
Diğer Avantajlar
Remote çalışmanın sağladığı yararlar sadece işverenler ve çalışanlar açısından değerlendirilmemelidir. Sonuçlar kimi zaman bütün toplum için faydalı bir hâl alabilir. Bunların başında elbette işe gidiş ve dönüş için harcanan benzinin azalması ve trafiğin yoğunluğunun azaltılması gelir. Gün geçtikçe pek çok işletme daha fazla insanı remote çalıştırmaya başlıyor, bu da özellikle de mesai saatleri öncesi ve sonrasında yoğunlaşan trafiği azaltıyor. Bunların yanında şirketlerin ofisleri de daha az yer kapladığı için şehir içinde yaşayanlara daha fazla alan sunulmuş oluyor.
Remote çalışma şekli sayesinde şirketler ofise gelemeyecek ya da ofis ortamında çalışamayacak engelli insanlara da kariyer sahibi olabilme şansı veriyor. Aynı zamanda da çalışanların ofisin bulunduğu yer olan büyük şehirlerde yaşama zorunluluğu da ortadan kalkmış oluyor. Böylece ülkenin hatta dünyanın her yerinden çalışmak isteyenlerin eşit şansa sahip olmasının yanında büyük şehirlerdeki nüfus sorununa da bir çözüm sunulmuş oluyor.
Cevapla