PR Nedir?

Public Relations’ın kısaltması olan PR’ın tam olarak ne olduğu konusunda aslında büyük bir kafa karışıklığı yaygındır. Türkçesi halkla ilişkiler olan bu alanda çalışan insanların tam olarak ne yaptıkları pek az kişi tarafından net olarak bilinir. Buna son 20 yılda eklenen dijital PR alanı da eklendiği için PR çalışmaları büyük bir gizem olarak kalmaya devam etmiş ve pek çok insan tarafından pazarlama ile de karıştırılmıştır. Bu da aslında PR yardımı alarak büyük gelişim gösterebilecek kişilerin ya da firmaların bu şansı kaçırmalarına neden olmuştur. Günümüzde PR çalışmalarının büyük bir kısmı dijital ortamda aktif olmaya başlamıştır. Bu da online varlıklarını güçlendirmek ve daha çok tanınmak isteyen firmaları ve kişileri PR desteği almak için ideal danışanlar haline getirmiştir.

PR’ın ne olduğunu kısaca özetlememiz gerekirse kişiler ya da organizasyonlar için hitap ettikleri toplulukla aralarında her iki tarafın da fayda göreceği şekilde bir ilişki kurmak için işleyen iletişim sürecine verilen isim olduğunu söyleyebiliriz. PR çalışanları kişileri ya da firmaları tanıtmak ve pazarlamak için geleneksel ya da dijital medya kuruluşlarına ücretli reklam vermezler, para ödeyerek yapılan tanıtımlara yatırım yapmazlar. PR çalışmalarının pazarlamadan en büyük farkı ödenerek para karşılığı alınmış değil hak edilerek kazanılmış olmalarıdır. Danışanlarını tanıtmak için paralı kanalları değil halk ya da hitap edilen topluluk tarafından güvenilen kanalları kullanırlar.

PR firmaları geniş network ve güçlü bağlantılara sahiptir. Danışanlarını en iyi şekilde tanıtarak gazetelerde, televizyonda ve dijital kanallarda haklarında konuşulmasını sağlar, böylece daha geniş kitlelere ulaşılmasına yardımcı olmuş olurlar.

Bunun yapılabilmesi için kişilerin, firmaların ya da organizasyonların en iyi ve derinlemesine bir şekilde analiz edilmiş olması gerekir. Bu noktada önemli olan şey sadece organizasyon ya da firmaların değil hitap etmek ve ulaşmak istedikleri kitlelerin de aynı derin analizle incelenmiş olmasıdır. 

Dijital PR Nedir?

Dijital PR kişilerin ya da işletmelerin markalarının internet üzerindeki varlıklarını yazarlar, gazeteciler ve blogger’larla iletişim ve ilişkiler kurarak güçlendirme için yapılan çalışmaların ve kurulan stratejilerin tümüne verilen bir isimdir. Dijital PR dijital pazarlamanın aksine para karşılığında isimden söz ettirme sonuçlarına ulaştırmaz. Dijital pazarlamada influencerlara ya da blogger’lara verilen belirli bir ücret karşılığında marka tanıtılır, burada pazarlama ekibi ya da marka tarafından söylenmesi istenen şeyleri söyletilir. Dijital PR’da ise influencerlar, haberciler ve bloggerlar istedikleri yorumları yapabilmekte özgürdürler ve fikirleri karşılığında ücret almazlar. 

Dijital PR doğru bir şekilde yapıldığı zaman markaların ulaşabildiği kitlelerin büyüklüğünü artırır ve dijital ortamda daha görünür olmalarını sağlar. Bunu yaparken de kitlelerin marka hakkındaki fikirlerinin pozitif olmasını garantiler. Böylece arama motorlarında SEO yardımıyla da ilk sonuçlarda çıkmalarına yardımcı olmuş olur.

Dijital PR sayesinde markaya duyulan güven artar, bu şekilde dijital pazarlama için ödenen para karşılığında yüksek web sitesi trafiği ve satışlar olarak geri döner. Kısacası dijital PR, dijital pazarlamadan daha yüksek verim elde etmenin en iyi yollarından bir tanesidir.

Dijital PR’ın Başarısını Nasıl Ölçersiniz?

Eğer yeterince etkili olduysa Dijital PR’ın başarısını Google Analytics’in yönlendirmeden ne kadar trafik aldığını gözlemleyerek ölçebilirsiniz. Hakkınızda yazılan yazılar ya da influencer’lar tarafından verilen linklerden sitenize gelen trafik ve bu trafikten sağlanan satışlar PR kampanyanızın başarısını size sayısal olarak gösterecektir.

Google analytcis’ten yaptığınız analizlerden en çok ziyaretçi sağlayan sitelerde kullanılan anahtar kelimelere dikkat ederek bunları SEO içeriklerinize yerleştirebilir, bu şekilde daha fazla başarı sağlayan bir pazarlama stratejisi de oluşturabilirsiniz.

  • PR çalışmalarınızdan gelen ziyaretçi artışlarınızı mutlaka not etmelisiniz. Aynı şekilde organik arama trafiğinden gelenleri de araştırmalı, kullandıkları anahtar kelimeleri aklınızda bulundurmalısınız.
  • Google URL Builder kullanın. PR kampanyalarınızın linklerini tag’lemek için kullandığınız bu özellik sayesinde net bir ölçüm elde edebilirsiniz.
  • Web sitenizin backlink profilini takip edebilmek için Open site Explorer ya da Majestic SEO gibi araçlar kullanmayı deneyin. Etkili olabilmiş bir dijital PR kampanyası web sitenize fazladan backlink kazandırır.
  • Link paylaşımlarınızı, hakkınızda yazılan tweetleri ve beğenileri takip edebilmek içinse SharedCount kullanabilirsiniz. 

PR Kampanyanızdan Gelen Ziyaretçiler Nasıl Olmalı?

İyi bir PR ziyaretçisi sayısı yüksek domain otoritesine sahip bir siteden ve sitenize verilen link için kullanılan alakalı bir anchor text ile olmalı. PR ziyaretçilerinden beklenen sadece sitenize uğramaları değildir, bu ziyaretçilerin sitenizin sunduğu ürün ya da hizmetlerle ilgileniyor olması gerekir. Tek başına trafik satışa ya da marka farkındalığına dönüşme gücüne sahip değildir.

Bunun için profesyonel bir dijital PR ekibinin internet üzerindeki gazeteci ya da blogger’lara doğru bir şekilde markanızı tanıtması ve onları ikna edebilmesi gerekir.

Dijitap PR geleneksel PR’ın aksine sosyal medya sitelerindeki takipçilere odaklanmakla kalmaz. Ücretsiz link paylaşma fırsatları için online gazeteleri, blogları ve video kanallarını da hedef alır.

Dijital PR Pazarlama Stratejiniz içine Nasıl Entegre Edilir?

Dijital PR kampanyanızın SEO ve dijital pazarlama stratejilerinizi yakından takip etmesi gerekir. Bu şekilde en iyi etkiyi yakalayabilirsiniz. Böylece Dijital PR pazarlama stratejinize güç katar, sitenizin trafiğini hızlandırır. Birlikte kullanıldıklarında son derece güçlü bir stratejiniz olur.