Google reklamları, firmaların potansiyel müşterilerine ulaşabilmeleri için izledikleri doğru yollar arasında yer alıyor. İnternet eskiden hayatın bir parçası olarak görünürken şimdi hayatın kendisi oldu. Uçsuz bucaksız bilgi ağı sayesinde ihtiyaç duyulan her şeye tek bir tıkla ulaşma imkanı, markaların da bu platform içinde doğru yerde olmasını zorunlu kıldı. İnternet kullanıcıları arasındaki potansiyel müşterilere ulaşmak için yeni medya araçları önemli bir yere sahip oldu. Fakat Google Adwords yönetiminde başarılı olmak, kazanç elde etmek ve bütçeyi doğru yönetmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken püf noktalar bulunmaktadır. Yatırım getirinizi yükseltecek çalışmalarda bulunarak hesabınızı her zaman kontrol etmeli ve optimizasyonları başarılı bir şekilde ilerletmeniz gerekmektedir. Dönüşüm maliyetini her zaman göz önünde bulundurarak bunu yükseltmeye oynamanız gerekmektedir. Bir hesabı kötü yönetiyor ve sadece hatalarla dolu reklam kampanyalarına sahipseniz elinizde bir kazanç kalmaz. Fakat olması gerektiği gibi yönetir; her adımın önemine ve gerekliliğine özen gösterirseniz Google reklam başarılarınız yadsınamaz bir şekilde yükselişe geçer.
Google Ads hesap yönetiminde bazı hatalar kurulum aşamasında yapılmaya başlar. Bu hatalar geri dönüşü olan hatalardır. Fakat geri dönene kadar dönüşüm getirmeyen bütçe harcamalarına sebep olur. Bu durum da başarısızlık ile adlandırılır. Siz de Google Ads yönetiminde en çok yapılan 6 hatadan geri dönerek firmaların yatırım getirisini arttırabilirsiniz.
1. Anahtar Kelime Gruplandırması
Tüm anahtar kelimelerin tek bir reklam grubu içerisinde yer alması, arama yapan herkese aynı reklamın gösterilmesine sebep olur. Bu durum da maliyetleri arttıracağı gibi kullanıcının yanlış yönlendirilmesine de sebebiyet verir. Fakat benzer anahtar kelimeler bir reklam grubu içerisine alınarak oluşturulmalıdır. Bu sayede reklam metinleri de anahtar kelimeler göz önüne alınarak hazırlanmalıdır. Reklam gruplandırması yaparak farklı kampanya türlerinizi rahatlıkla yönetebilirsiniz. Potansiyel müşterilerinizi anahtar kelimeleriniz ile alakalı sayfalara yönlendirerek başarılı bir sonlandırma yapabilirsiniz. Bir üründe farklı modellere sahipseniz kullanıcıları, arama yaptıkları model ile alakalı sayfaya direkt yönlendirebilirsiniz.
2. Anahtar Kelime Eşlemesi
En çok yapılan bir diğer hata olarak karşımıza anahtar kelime eşlemelerinin yanlış yapılması çıkıyor. Anahtar kelime eşlemesinde dört farklı seçeneğiniz bulunmaktadır. Bunlar; tam, sıralı, geniş ve geniş eşleme düzenleyicidir. Tam eşleme kullanıyorsanız, anahtar kelimenizin sağına soluna ya da ortasına aramalarda başka bir şey gelmez. Yani anahtar kelimeniz “koltuk takımı” ise sadece “koltuk takımı” yazan kullanıcıların karşısına çıkarsınız. Sıralı eşleme türü kullanıyorsanız eğer başına ve sonuna kelime gelmesine izin veriyorsunuz demektedir. Yani “koltuk takımı” olan anahtar kelimenizin yer aldığı reklam “koltuk takımı modelleri” yazan kullanıcıların karşısına da çıkıyor demektir. Geniş eşleme düzenleyici ise kullandığınız anahtar kelimelerin sadece başına ve sonuna değil, ortasına da kelime alınmasına izin verir. Fakat hesap yöneticilerin yaptığı hata bu eşleme türlerini kullanmak yerine geniş eşleme halinde bırakmalarıdır. Geniş eşleme türü her noktadan anahtar kelimenize kullanıcı çekmenize ve size dönüşüm getirmeyecek tıklamalara sebep olur. Kullandığınız anahtar kelimelerin farklı varyasyonlarını ve eş anlamlarını da çeker. “mobilya takımı” olan anahtar kelimeniz “mobilya örtüsü” aramalarını da çeker. Anahtar kelimelerinizi spesifik bir hale getirerek bütçe harcamanızı azaltabilir ve kaliteli tıklamalar alabilirsiniz.
3. Negatif Anahtar Kelime Kullanımı
Anahtar kelime analizi yaparken reklam grubuna uymayan kelimeleri de listeleyip negatiflemeniz gerekmektedir. Negatif kelimeler ekleyerek reklamınızın gösterilmesini istediğiniz alanı kısıtlar ve değersiz tıklamalar almanızın önüne geçersiniz. Tişört sattığınızı düşünelim. Satışını yaptığınız tişörtler sadece polo yaka ise bisiklet yaka ya da v yaka araması yapan kişilerin karşısına çıkmak istemezsiniz. Bu kişilerin karşısına çıkmamak için negatif anahtar kelime listenize ekleme yapmanız gerekmektedir. Eğer yapmazsanız bu anahtar kelimesi ile gelen kişilere karşı maliyetiniz artar. Bütçeniz size dönüşüm getirmeyecek tıklamalarda harcanır. Negatif anahtar kelimelerinizi dilediğiniz gibi de ayarlayabilirsiniz. Reklam gruplarınızın içeriklerine göre buna dikkat etmeniz gerekmektedir. Sadece reklam grubu düzeyinde oluşturabileceğiniz gibi kampanya ve hesap düzeyinde de optimize edebilirsiniz.
4. Marka Reklamı Çıkmama
Çoğu firma kendi adına reklam çıkmanın gereksiz olduğunu düşünür. Fakat rakipler her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer kendi markanızın adına reklam çıkmıyorsanız ve rakibiniz sizin adınızı anahtar kelime olarak kullanıp reklam oluşturuyorsa potansiyel müşterilerinizi kaybedebilirsiniz. Rakibiniz en üst sırada çıkacağı için kullanıcılar tıklar ve ziyaretçilerinizde düşüş olur. Marka reklamlarına ayıracağınız bütçe de markanızın arama hacmine göre farklılık göstermektedir. Ne kadar bütçe ayırırsanız ayırın bunun size her zaman dönüşüm getireceğini unutmayın.
5. Size Uyan Reklam Pozisyonunu Test Etme
Rekabetin çok olduğu ürünlerde firmalar her zaman reklamlarının ilk sıralarda çıkmasını ister. Fakat ilk sırada olmak maliyetli bir iştir. Çünkü ilk sırada yer alan reklamlar kullanıcıların her zaman, içeriğine bakmaksızın tıkladığı reklamlardır. İlk iki sırada yer alan reklamların yönlendirdiği siteler içerisinden aradıklarını ürün ve fiyatı bulamadıkları zaman alttaki reklamlara geçiş sağlarlar. Siz de ürünlerinize ve fiyatınıza güveniyorsanız az maliyet çok dönüşüm taktiğini uygulayabilirsiniz. Bunlar ezbere yapılacak şeyler kesinlikle değildir. Her zaman denemeniz ve sizden beklenenler doğrultusunda hesap yönetimini yapmanız gerekmektedir. Fakat unutmamalısınız ki eğer reklam konumunuz 3 ile 5 arasındaysa kullanıcılar size gerçekten ilgilendikleri için ve aradıklarını bulabileceklerine umut dolu bir şekilde tıklamaktadırlar.
6. Rakiplerinizi Tanıma
Rakip analizini her zaman yapın. Sadece Google Ads hesabında reklam kampanyalarınızı hazırlarken değil. Bu sizin için yeterli olmayacaktır. Çünkü siz rakiplerinizin neler yaptığına bakmadığınız zaman reklamlarınızı geliştiremezsiniz. Farkında olmadan konumunuz düşer, maliyetiniz artar. Kimlerle rekabet ettiğinize bakın. Yeni markaların gelip gelmediğini inceleyin. Her zaman rekabet içerisinde olduğunuzu ve bu durumun da dinamik olduğunu unutmayın. Kullandığınız anahtar kelimeler ile ilgili aramalar yapın ve karşınıza çıkan reklamlardan hangisine tıklamak istediğinizi analiz edin. Bu sayede reklam metinlerinizi ve başlıklarınızı da geliştirerek daha çok kullanıcının dikkatini nasıl çekebileceğinizi düşünün. Diğer markaların reklamları tıklandığı zaman açılış sayfalarını kontrol edin. Kendi reklamlarınızda her zaman anahtar kelimeye uygun sayfalara yönlendirme yapın. Tüm reklamlarınız ana sayfaya yönlendiriliyorsa eğer kullanıcı bu durumdan sıkılır. Çünkü kullanıcılar aradıkları şeye hemen ulaşmak ve site içerisinde bulmak için fazla gezinmeyi sevmezler. Eğer site içerisinde yönlendirebileceğiniz uygun sayfa yoksa bu sayfanın oluşturulması için yazılımcılar ile iletişime geçin. Bu durum kullanıcıları memnun edeceği gibi size de farklı avantajlar sağlamaktadır. Reklam kalite puanınız artar. Kullanıcılar sitede daha çok vakit geçirdiği için dönüşüm getirdiği için kazancınızda artış sergilenir. Kalite puanınızda artış olduğu için tıklama başı maliyetlerinizde düşüşler gözlemlenir. Bu da var olan bütçenizin daha çok potansiyel müşteri getirmesini sağlar.
Siz de Google Ads hesap yönetimlerinizde hatalardan uzak durarak başarılı işler çıkarabilirsiniz. Gereksiz olarak düşündüğünüz her şeyi bir kenara bırakın. Başarı istiyorsanız reklam kampanyalarına ve gruplarına ayırmaktan çekinmeyin. Rakiplerinizin attığı adımları kaçırmayın ve her zaman onların önünde olun. Google reklamları oluşturulduktan sonra bir kenarda kendi kendine büyümezler. İlgiyi bıraktığınız anda düşüşler başlar.
Cevapla