Dropshipping Nedir?
Son yıllarda adını artık geleneksel ticaret yöntemlerinden daha sık duyduğumuz dropshipping hakkında bilgi almak istiyorsanız doğru adrese geldiniz. Öncelikle dropshipping’i tanımlamakla işe başlayalım. Dropshipping en basit haliyle sermayesiz ve stoksuz bir e-ticaret yöntemidir.
Geleneksel perakende yönteminden farklı olarak dropshipping’i yapan kişi önceden stok satın almaz ve elinde ürün bulundurmaz. Ürünlerini sadece satış yaptıkları zaman üreticiden ya da toptancıdan temin ederler ve direkt olarak alıcıya yollarlar. Dropshipping yönteminin e-ticarete atılmak isteyenler için pek çok avantajı bulunur. Fakat bu avantajların yanında kendine has zorlukları ve çıkabilecek pürüzler de bulunmaktadır. Geleneksel ticaretten e-ticarete geçmek isteyen ya da direkt olarak başlayacak olanlar için dropshipping iyi bir başlangıç olabilir. Az riskli bir yöntem olduğu için yeni başlayanlara özellikle tavsiye edilir.
Dropshipping yöntemiyle ticaret yaparken online bir dükkanınız olur. Öncelikle satmak istediğiniz ürünleri seçersiniz. Sonra da bu ürünleri temin edeceğiniz toptancı ya da üreticiyi belirlersiniz. Ürünlerinizi listeledikten sonra satışlar gelince ürünü satın alır ve direkt olarak alıcının adresine yollarsınız. Böylece satıştan önce ürüne yatırım yapmak, ürünleri saklamak için depolama çözümü bulmak, paketlemek ve kargolamak gibi meselelerin hepsini de aradan çıkarmış olursunuz. Yazının devamında ayrıntılı olarak dropshipping yöntemi ile e-ticaret yapmak için gerekenlerin ayrıntılarından bahsedeceğiz. Öncelikle neden dropshipping’i tercih etmeniz gerektiği ve dropshipping’in avantajları hakkındaki listemize bakabilirsiniz.
- Dropshipping’in AvantajlarıDaha az sermaye ile yapılıyor
Geleneksel ticarette ister internet üzerinden ister fiziksel bir dükkan ile yapıyor olun başlamak için çok daha fazla sermaye gerekecektir. Öncelikle satmak istediğiniz ürünleri satın almalısınız. Bu ürünleri saklamak için bir depo alanına ihtiyacınız olacaktır, buranın kira ücretlerini de eklersiniz. Üstüne paketleme ve kargo ücretleri de eklendiği zaman başlangıç için yüklü bir sermaye zorunlu olacaktır.
Oysa ki dropshipping’te bunların hiçbirini ödemek zorunda kalmazsınız. Alan adı ve reklamlar gibi harcamalarınız elbette olacaktır fakat bunların toplamı geleneksel ticaret için gerekenlerle kıyaslandığında çok azdır. Dropshipping’de çok daha az bir sermaye ile başarılı olma ihtimaliniz bulunur.
- Başlamak çok daha kolay
Geleneksel perakende ticarete başlamak için tek engel fazla miktarda sermayeye sahip olma zorluğu değildir. Aynı zamanda çok fazla sayıda, vakit alan ve kimi zaman pek çok sorun çıkaran işlemleri de beraberinde getiren bir ticaret yöntemidir. Dropshipping’de ise bu adımların pek çoğu elimine edilmiş olru, böylece bu şekilde e-ticarete başlamak daha kolay olur. Bu yöntemle ürünlerle fiziksel olarak uğraşmayacak, depo kiralamanıza gerek olmayacak, satışlarınız başladığında paketleme için malzeme satın almanıza ve kargo şirketleriyle anlaşmanıza ihtiyaç kalmayacaktır.
Ayrıca standart perakende sisteminde sattığınız ürünlerden her daim yeterli olarak stoklamanız gereklidir ve bunun takibinin yapılması da zorunludur. Dropshipping’te bu da ortadan kalkar.
- Genel harcamalarınız da azalacak
Ticarette başlangıçta gereken sermaye dışında pek çok farklı harcama da olur. Dropshipping’te bu kalemler minimuma indirilmiştir. Dropshipping yapıyorsanız bir ofise ihtiyacınız yoktur. Bu şekilde çalışan insanlar evlerini ofis olarak kullanırlar. İhtiyacınız olan tek malzeme ise dizüstü bilgisayarınızdır. Bunların yanında sadece birkaç ufak ödemeniz çıkabilir. Bu ödemeler satışlarınız arttıkça doğru ortantılı olarak artacaktır fakat asla geleneksel ticaretteki boyutlara ulaşmazlar.
- Lokasyon konusunda dilediğiniz esneklikte olabilirsiniz
Geleneksel ticarette bir dükkanda ya da internet üzerinden satış yapıyorsanız bir ofiste çalışmanız gerekecektir. Dropshipping yapıyorsanız özellikle de başlangıçta çalışan olarak sadece kendi başınıza yeterli olacak, dilediğiniz yerden işlerinizi yürüyebileceksiniz. Bu evinizdeki çalışma odası ya da mutfak masası olabileceği gibi sessiz bir kafe, yolculuk yaptığınız tren de olabilir. Satışlarınız arttıkça ve işiniz büyüdükçe belki bir ofis ihtiyacı duyabilirsiniz ama başlangıçta bir bilgisayar ve bir sandalye yeterlidir. Yapacağınız tek şey müşteriler ve tedarikçilerle konuşmak olacaktır.
- Sattığınız ürün çeşitleri geniş bir skalada olabilir
Dropshipping yönteminde ürünleri önceden almak zorunda olmadığınız için belli ürünlere yatırım yapmak zorunda değilsiniz. Böylece dilediğiniz kadar ürün satmayı seçebilirsiniz. Popüler olan ürünlerden istediklerinizi listeleyebilir ve satmaya dilediğiniz an başlayabilirsiniz. Ürünlerinizi dükkanınızda listelemek için ekstra bir ücret ödemeniz gerekmeyeceği için dilediğiniz sayıda ürünün satışını yapabilirsiniz.
- Deneme yapmak daha kolay ve az masraflı
Büyük yatırımlar yapmayacağınız için yeni ürünler satmayı denemek dropshipping’te çok daha kolay ve masrafsız. Belli dönemlerde daha fazla ürünler popüler olduğu için bunları listeleyebilir, beklediğiniz neticeyi görmezseniz satıştan kaldırabilirsiniz. Standart yöntemde bu ürünleri önceden satın almak ve depolamak zorunda kalırdınız.
- Genel olarak daha az yapılacak iş var
Geleneksel ticarette vakit alan pek çok işlem bu yöntemde elimine edilmiş oluyor. Tek yapacağınız müşteri ilişkilerini olabildiğince hızlı ve anlaşılabilir bir şekilde yürütmek.
Dropshipping elbette bütün bu faydalarının yanında dezavantajlardan muaf değildir. Bu işe başlamadan önce çıkabilecek sorunlar ve rahatsızlıklardan haberdar olmanız çok önemlidir. İşte birkaçı şu şekilde:
- Düşük kâr
Maalesef dropshipping yöntemiyle ticarete başladığınız gibi yüksek meblağlar kazanamayacaksınız. Kolay ve masrafsız bir yöntem olduğu için dünyanın her yanında pek çok girişimci dropshipping yöntemini kullanıyor. Fazla rekabet olduğu için yine sermayesi olanlar en ucuz fiyattan ürün satarak portfolyo oluşturuyorlar.
- Stoklar günlük olarak değişiyor
Ürünü kendiniz depolamadığınız için stok konusunda bilginizin her an güncellenmesi gerekiyor. Bir müşterinin satın aldığı ürün tedarikçinizde kalmamış olabilir. O zaman siparişi iptal etmeniz ya da geciktirmeniz gerekecektir, bu da dükkanınızın olumsuz yorumlar almasına sebep olur.
- Kargolama bölümünde sıkıntı çıkabilir
Dropshipping’in avantajlarından biri de kargolama işlemleriye tedarikçinin ilglenmesidir. Fakat bu aynı zamanda bu süreç üzerinde etkinizin olmadığı anlamına gelir. Tedarikçinin geç ve kötü paketlenmiş kargolarından siz sorumlu sayılırsınız. Üstelik farklı tedarikçilerden temin ettiğiniz ürünlerden birkaç tane alan müşterinin kargo ücreti katlanacaktır. Bunu sizin karşılamanız gerekir ve bazen çok masraflı olabilir.
- Tedarikçi hatalarından siz sorumlusunuz
Üretici ve toptancılarınızın hatalarından tamamen siz sorumlu olursunuz. Çoğu zaman da düzeltmek elinizde değildir. Tamamen güvenilir ve hatasız tedarikçilerle çalışmak için birkaç deneme yapmanız gerekir.
Sonuç:
Bütün avantajları ve dezavantajları göz önüne alındığında dropshipping başlangıç olarak pasif gelir getiren ve fazla yoğunlaşmak zorunda olmayacağınız bir işletme olarak görülebilir. Bu alandaki yüksek rekabetten dolayı eğer dropshipping’den iyi kâr etmek istiyorsanız olabildiğince çok bilgi edinmenizde fayda var. Tedarikçilerinizi ve satmak istediğiniz ürünleri nasıl seçeceğinizi, fiyatlarınızda nasıl bir politika izleyeceğinizi mutlaka öğrenmelisiniz. Piyasayı günlük olarak takip edip müşteriler arasında popüler olan ürünleri herkesten önce listeleme alışkanlığı edinmelisiniz.
Eğer rakiplerinizden daha fazla vakit ayırmaya hazırsanız dropshipping’de başarılı olabilirsiniz. Elbette bunların yanında reklamlara ve reklamlar için tutacağınız uzmanlara ayıracağınzı bütçe de eşit derecede önemli. Kısacası başarınız tamamen neleri feda etmeye hazır olduğunuza bağlı. Fakat ne olursa olsun dropshipping geleneksel ticarete başlamak isteyenler için de olabildiğince risksiz bir öğrenme platformu yerine de geçebilir. Başlangıç olarak en iyi ilk adımlardan biridir.
Cevapla