Dijital pazarlama, internet kullanımının artmasıyla beraber doğru orantılı bir şekilde yükselişe geçmiştir. Çevrimiçi ortamda yer alınmıyorsa eğer varlık da şüphe düşürücü ayrıntılara düşmektedir. Firmaların olmazsa olmazı olan çevrimiçi ortam, daha fazla kişiye ulaşmak için alternatiften çok ihtiyaç haline gelmiştir.Dijital pazarlama yöntemleri sayesinde daha fazla kişiye ulaşarak potansiyel müşterilerin hedefine girmek hem kolaylaşmıştır hem de rekabeti arttırmıştır. Fakat doğru bir yol çizmek için her zaman dijital pazarlama planına ihtiyaç duyulmaktadır. Dijital pazarlama planı sayesinde aylık ve yıllık olarak düzenli planlamalar oluşturabilir ve bütçe en verimli hali ile değerlendirilebilir.
Potansiyel müşterilerin ve var olan müşterilerin rakipleri tercih etmemesi için aktif olunması gereken birçok dijital kanal bulunmaktadır. Bu dijital kanallar üzerinden oluşturulan dijital pazarlama stratejilerine sahip olan firmalar kazancını yükseltip büyüme gerçekleştirirken dijital pazarlamanın gücüne inanmayan firmalar ise zamanla düşüşe geçmektedir. Markanın büyüklüğüne ve ismine olan güven ile bir planlama yapılmadan hareket edilirse her zaman geri kalınmaktadır. Sadık müşteriler de zamanla kendini gösteren firmaları tercih etmeye başlayacaktır. Fakat rakiplerin de göz önünde bulundurularak hazırlanmış dijital pazarlama stratejileri oyunun içerisindeki yeri kaybetmemekte önemli rol oynamaktadır.
Dijital Pazarlama Planı Nedir?
Dijital pazarlama planı temel olarak insanlara çevrimiçi ortamda nasıl ulaşılması gerekildiğinin oluşturulduğu bir strateji bütünüdür. Potansiyel müşterileri gerçek müşteriye nasıl dönüştürüleceğinin adımları oluşturulur. Adwords, Facebook, Instagram, Google, SEO ve E-Posta gibi farklı kanallar üzerinden kullanıcılara ulaşmak için kurgular oluşturulur.
Dijital Pazarlama Stratejisi Oluştururken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dijital pazarlama planlaması oluşturmadan önce ilk olarak gerekli adımların ne yönde olduğuna ve hangi kanallar üzerinden kullanıcılara aktif olarak ulaşılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Pazardaki konumun ve hedef kitle hareketlerinin ne doğrultuda seyir ettiğinin analizi önemlidir. Her kanal için aynı stratejileri uygulamak mümkün değildir. Kanallar üzerinden ilk adımları atmadan önce yapılması gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Bunlara göz atacak olursak;
- Markalaşma planı ve farklılığı gösterme
- Hedefteki müşteriler ve problemlerinin çözümü
- Müşterilerin beklentileri
- Rakip analizleri
- Uygulanacak taktiğin planlanması
- Gelen geri bildirimler ve sonuç
Hangi kanalın daha iyi sonuçlar getireceğini çözümlemek atılacak adımların tam olarak kavranması gerekmektedir. Eğer hedef kitle Facebook kullanmayan ya da az kullanan insan topluluğu ise bu kanal üzerindeki yapılan tüm çalışmalar zaman ve nakit olarak sadece firmayı tüketen bir kayıp olarak görünür. Bu noktada gelen başarısızlık, başarısızlık olarak adlandırılamaz. Hata, en başta yanlış analiz etmeler sonucunda aslında ne getireceğinin bilinmesi fakat yanlış yorumlanmasından kaynaklanmaktadır.
Hedef Kitle Belirlenmelidir
Hedef kitlenin belirlenmesi ve çevrimiçi ortamdaki hareketlerinin ne doğrultuda olduğunun çözümlenmesi doğru kanal seçimindeki önemli ayrıntılardan sadece biridir. Kanal belirlemesi ardından hedef kitlenin hoşuna giden ve dikkatini çeken mesajlara yönelme gerekmektedir. Ürünün diğer ürünlerden ne farkı olduğunu ve ne kazanacaklarını bilmeleri, firma tercihlerindeki kilit noktalardandır. Herkesi hedef kitle olarak görmek yanlış bir algıdır. Tüm insanlara ulaşma çabası firmanın yorulmasına sebep olur. Fakat asıl olan hedef kitleyi en uç noktaya kadar daraltmaktır. En uç noktada kalan kişi üzerinden planlamalar oluşturmak ve neden tercih ettiğini bilmek, potansiyel müşterilere ulaşırken doğru adımların atılmasını sağlar. Varsayılan hedef kitle belirlenirken bilinmesi gerekenler;
- Satın alma alışkanlıkları nelerdir? Bir ürünü alacağı zaman ürün hakkındaki bilgilere nasıl ve ne şekilde ulaşıyor? İnternet üzerinden alışveriş alışkanlığı bulunuyorsa eğer yoğunlukla hangi kanal ya da kanallar üzerinden bu işlemlerini geliştiriyor?
- Eğer çalışıyorsa kazanç aralığı nedir? Çalıştığı yerin özellikleri nelerdir? Hangi pozisyonda yer almaktadır?
- İlgisini çeken ve ihtiyaç duyduğu diğer ürünler nelerdir? Bu ürünlere neden sahip olmaktadır?
- Hobileri, sosyal özellikleri nedir? Satın aldığı ve almayı düşündüğü ürünleri siyasi ve dini görüşleri etkilemekte midir?
- Firmanın ürünlerini neden almalıdır? Benzer ürünlerden farkı nelerdir? Eğer satın alma işlemi tamamlanmazsa bunun sebepleri arasında neler yer almaktadır?
Marka Farklılığı Hissettirilmelidir
Hedef kitle üzerinde markanın konumu ve karakteri belirtilmelidir. Markalaşma sadece kurumsal kimlik ile alakalı değildir. Her şey dışarıdan bakınca muhteşem görünebilir. Ama önemli olan insanlara neler hissettirdiği ve hangi duygularına dokunduğudur. Etkili bir markalaşma için;
Farklı Olunmalıdır
Markalaşma aşamasında ilk olarak rakip firmalardan farklı olunmalıdır. Rakip firmalardan ayırt edilebilecek unsurlar barındırılmadığı sürece görünmez olunur. Sonrasında önemli olan diğer adım ise bu farkı müşteriye kabul ettirmek ve benimsetmektir. Yapılan her şey mümkün mertebede, tutarlı ve benzersiz olmalıdır. Her zaman ileriyi gören, yeniliklerle bezenmiş ve reklamlarda bu farklılığın tadının olduğu; satış alanlarda sahip olunan misyon ve vizyonların çizgilerinin yer aldığı, fiile dökülmüş eylemler yer almalıdır. Farklılığı herkes sever ve her zaman önde tutar. Ama farklı olmak adına atılan tutarsız adımlar, marka isminin anında yok olmasına sebep olur.
Marka Potansiyeli ve Ne Olduğu Bilinmelidir
Hedef kitleye her zaman net mesajlar iletilmelidir. Zihinlerde soru işaretlerine yer bırakılmamalıdır. Firmanın kim ve olduğuna cevap önce firmanın kendisi cevap verebilmelidir. Ne iş yapıldığı ve ne yönde hareket edileceğinin yolu net ve keskin olmalıdır. Son olarak da sunulan satış ya da hizmet neden bu kadar önemlidir? Bu soruların cevabı açıksa potansiyel müşteriler için de aynı şey geçerli olacaktır.
İletişim Güçlü Tutulmalıdır
Bu noktadaki iletişim, müşteriler ile yüz yüze anlamını taşımamaktadır. Firmanın kendini tanıtması ve bilinirlik sağlaması üzerinedir. Marka için dijital entegrasyon sağlanmalıdır. Yani dijital pazarlama kanalları üzerinden yayınlanan mesajların tutarlı, bilgilendirici ve akılda kalıcılığını sağlamak. Müşteri ile gerçekleşirilen her temas noktasının birbiri ile senkronizasyon halinde olması gerekmektedir. Her kanaldan farklı ses çıkması, müşteride kafa karışıklığına sebep olur. Eğer kullanıcılar, marka hakkında birçok soruya cevap verebilir hale geldiyse iletişim başarılı olarak kurulmuş olur.
Müşterinin Ne İstediği Anlaşılmalıdır
Eğer başarılı olunmak isteniyorsa ziyaretçilerin gerçekten ne istediğini anlaşılmalıdır. Klasik yöntem içerisinde anket ile ziyaretçilerin ne istediği anlaşılsa da ve hala bu yöntem kullanıyor olsa da internet bu durumu çözümlemek için birçok araç sunmakadır. Bunlardan biri ziyaretçilerin sık sık kullandığı forum siteleridir. Forum sitelerinde marka ile ilgili yorumlar, sevilen noktaları ve şikayetler dile getirilmektedir. Böylece firmalar, kullanıcılar ile iletişimi güçlü tutabilmekte ve eksik noktalarını çözümleyerek yeniliğe gidebilmektedir. Araştırma yaparken forum sitelerinin yanında sosyal medya ve bloglar üzerinden de kullanıcılar ile etkileşime geçilmelidir. Hedef kitlenin hangi kanalları kullandığı belirlenerek karşılaştıkları sorunlara çözüm üretilmelidir.
Sosyal platformlar dışında rakiplerin aynı hedef kitle ile nasıl etkileşim kurdukları incelenmelidir. Kendilerine çekmek için neler yaptıkları ve başarı yakalayıp yakalayamadıkları analiz edilmelidir. Başarısız oldukları noktalarda eksikleri görülüp giderilmeli, başarılı oldukları noktalarda ise üzerine neler katılarak bir adım öne geçilebileceğinin stratejisi oluşturulmalıdır.
Rakip Analizi Yapılmalıdır
Rakip analizi yapmak kapsamlı ve zor bir iştir. Çünkü rakipler her zaman kartları açık bir şekilde sahada yer almaz ve düşünülmeyen fikirlere sahip olabilir. Rakipleri potansiyel müşterilerin gözünde farklılaştıran olgular belirlenmelidir. Hangi yolları izleyerek müşterileri ellerinde tuttukları analiz edilmelidir. Bu parçalar bir araya getirilerek bir yol oluşturulmalıdır. Rakip analizi sayesinde zayıf ve güçlü yönler tanınır. Hangi mesajları ne amaçla verip potansiyel müşterilere ne şekilde ulaşabildikleri anlaşılmalıdır. Bu sayede pazardaki yeri anlaşılır ve oluşturulan markanın hangi yolları izleyerek başarı yakalama oranının yükseleceği çözümlenir.
Dijital Pazarlamada Taktik Planı Oluşturulmalıdır
Dijital pazarlamada hangi kanalların kullanılması gerektiği yapılan rakip analizleri ve markanın konumundan sonra karar verilmelidir. Bunun sebebi her kanal için geliştirilecek stratejinin farklı olmasından kaynaklıdır. Potansiyel ve var olan müşterilerin hangi kanalları kullandığı belirlenmelidir. Kullandıkları kanallardan en çok hangilerinde aktif oldukları çözümlenmelidir. İnsanlar birçok platformu kullansalar ve gün içerisinde kesinlikle girseler de bu durum o kanallar içerisinde aktif oldukları anlamına gelmez. İçerisinde geçirdikleri süre ve içeriklere verdikleri tepkiler de önemlidir. Aktif kanallar belirlenip buna yönelik çalışmalar gerçekleştirildiği başarı kapıya kadar gelir.
Sonuç Olarak
Başarılı olunmak isteniyorsa bu süreçler itina ile takip edilmeli ve oluşturulmalıdır. Pazarlama stratejisi hazırlamak ve uygulamak işletmenin olduğu noktadan daha başarılı bir konuma gelmesini sağlamaktadır. Başarılı olunacağı düşünülen stratejiler beklenilen geri dönüşü göstermiyorsa anında iptal edilmeli ve enerji o yönden başarılı olan noktalara kaydırılmalıdır. Dijital pazarlama planı sadece bir başlangıçtır. Önemli olan bunun ne şekilde uygulandığıdır. Düzenli ve disiplinli bir uygulama daha güçlü olmayı sağlar.
Cevapla